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January 10, 2008 

Chief Counsel 
Division of Labor Standards Enforcement 
P.O. Box 420603 
San Francisco, CA 94142 

Dear Sir or Madam: 

Subject: Request for Opinion Letter 

Hewitt Associates LLC (Hewitt) respectfully requests the opinion of the Chief Counsel 
of the Labor Commissioner on the proposed use of paycards in the State of California as 
described in this letter. We have actively researched the subject matter of this request on 
the Division of Labor Standards Enforcement (DLSE) website1

, including the DLSE 
Enforcement Policies and Interpretations Manual found on the website, and there is no 
California decision or prior DLSE opinion on point. Prior DLSE opinions 1994.02.03-1 
and 1997.10.21 are relevant but do not squarely address the proposal described in this 
letter. 

1 http://www.dir.ca.gov/dlse/DLSE_OpinionLetters.htm 

Hewitt provides payroll services to a number of employers, including employers with 
employees in the State of California. Our proposal is to provide employees of an 
employer who enters into an agreement with Hewitt a Chase Payroll VisaTM Card 
(paycard) issued by JPMorgan Chase Bank, N.A. Such paycards would be issued 
pursuant to an agreement between Hewitt and JPMorgan Chase. JPMorgan Chase Bank, 
N.A. is an established place of business in the State of California with offices located in 
the State. 

Each payday, an employee who chooses to receive the paycard would have his or her 
entire pay for the pay period added to the paycard. The employee would be entitled to at 
leust one free (i.e., without the applicatlon of any charges, fees, or discounts) ovcr--th~­
counter withdrawal per pay period and could make the withdrawal at any Visa™ 
member financial institution. Each paycard holder would be furnished a booklet 
showing the locations of all or most ATMs throughout the state. In addition, the 
paycard could be used free to the employee at any merchant who accepts a VisaTM debit 
card. 

We believe that the paycard described in this letter satisfies the requirements of 
California Labor Code §212(a) to pay wages by means of an instrument that "is 
negotiable and payable in cash, on demand, without discount, at some established place 
of business in the state, the name and address of which must appear on the instrument, 
and at the time of its issuance and for a reasonable time thereafter, which must be at 
least 30 days, the maker or drawer has sufficient funds in, or credit, arrangement, or 
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understanding with the drawee for its payment." DLSE opinion letter 1994.02.03-1 
supports this conclusion. Further, as the drawee is a bank, JPMorgan Chase's address 
need not appear on the instrument and will be honored at any place of business of 
JPMorgan Chase in the State of California, in accordance with California Labor 
Code §212(c). 

As an alternative to receiving a paycard, an employee could voluntarily authorize 
deposit of his or her wages directly in an account in any bank, savings and loan 
association or credit union of the employee's choice in the State of California, as 
permitted under California Labor Code §213(d). An employee who does not authorize 
direct deposit would receive a paycard as described previously in this letter. An 
employee could at any time authorize direct deposit of future wages. An employee who 
revokes a direct deposit authorization would receive a paycard. We respectfully submit 
that §212 of the California Labor Code does not require that wages be paid by means of 
a paper check. 

Whether an employee authorizes direct deposit or receives a paycard, the employee's 
wage statement would be available and printable free via the internet, or the employee 
could request a free paper copy be mailed to the employee's home address. Electronic 
provision of wage statements would conform to the requirements described in DLSE 
opinion 2006.07.06. Paycard transaction information would be available free via the 
internet or by telephone. If an employee using a paycard wishes a paper transaction 
statement, there would be a minimal cost to offset production and mailing (initially $1 
per month, subject to changes in costs). 

We respectfully request your opinion whether the payment of wages by means of the 
paycard described in this letter as the sole alternative to the payment of wages through 
an employee-authorized direct deposit described in this letter complies with California 
law. Please let us know if you would like additional information. We look forward to 
your reply and thank you for your time and consideration in this matter. 

Sincerely, 

 

 

DPS:mmr 
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