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DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS 

DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT 
Santa Rosa Legal Section 
50 D Street, Suite 360 
Santa Rosa, CA 95404 
(707) 576-6788 

H. THOMAS CADELL, Of Counsel 

January 17, 2003 

Barbara E. Tanzillo 
Gray Cary Ware & Freidenrich, L.L.P. 
400 Hamilton Avenue 
Palo Alto, CA 94301-1833 

Re: Teachers Exemption In California  (00213) 

Dear Ms. Tanzillo: 

This  is  in  response  to  your letter of August 2, 2002, 
concerning  the  above-referenced  matter  directed  to  Arthur  Lujan, 
State  Labor  Commissioner,  and  Anne  Stevason,  Chief Counsel of 
the Division  of  Labor  Standards  Enforcement.  I have been asked 
to respond on behalf of the Division. 

In  your  letter  you  ask  that the DLSE state whether,  under 
the  IWC  Orders,  the  professional  exemption for teachers is 
limited to  only  those  teachers  who have a certificate from the 
Commission  for  Teacher  Preparation  and  Licensing or teach at  an 
accredited  college  or  university;  or,  alternatively,  whether 
teachers  who  teach  at  an  educational organization accredited  by 
a reputable accrediting agency,  such  as  the  Bureau for Private 
Post-Secondary  and  Vocational  Education,  may  also  qualify  for 
the  professional  exemption  provided  they otherwise satisfy the 
duties  set  forth in the Wage Orders for a learned or artistic 
professional. 

In  your  letter  you  quote  the  language  contained  in  the 
Orders  for  the  professional exemption and state that in your 
view,  the  term “teaching” is used very narrowly in Section 
1(A)(1) of the Orders, because  it  is  defined  in  the  Wage Orders 
as  “the  profession  of  teaching under a certificate from the 
Commission  for  Teacher  Preparation  and  Licensing,  or  teaching  in 
an accredited college or university.1” 

We  assume,  when  you  say  that the term “teaching” is used 
very  narrowly,  that  you  mean  that  the term is limited by the 
definitional language contained in the Orders. 

1See IWC Orders generally, Section 2, Definitions. 
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Obviously,  there  would not seem to be any other way of 
interpreting the intent of the IWC than to conclude that they 
meant to limit the term “teacher” by defining it narrowly.

The  term  “teacher”  in  the  California  Orders,  unlike  the  use 
of the term in the federal Fair Labor Standards Act2  (“FLSA”) 
cannot  be interpreted to include all those who may “teach” as 
the  federal  Department  of  Labor  has done in the regulations 
governing the enforcement of the FLSA: 

“Teaching, tutoring, instructing, or lecturing in the 
activity of imparting knowledge and who is employed and 
engaged  in  this  activity  as a teacher in the school system 
or educational establishment or institution  by  which  he  is 
employed...” (29 C.F.R. 541.3(a)(3)) 

The  federal  regulations  at  29  C.F.R.  §  541.301(g)(1)  and 
(g)(2)  further  expand  on  the  definition  contained  at  Section 
541.3(a)(3).  The provisions of those federal regulations 
clearly  illustrate  that  the  Secretary  of  Labor  intended  that  the 
exemption  was  to  be very broadly construed3.  In fact, the 
federal  courts,  relying  on  those regulations, have been  able  to 
find  that  instructors  employed  by  a  tractor  trailer  training 
school  were  exempt  teachers.  (Gonzalez  v. New England Tractor 
Trailer Training School, 932 F.Supp. 697 (D.Md. 1996). 

The  1947  IWC  Orders  were  the  first  Orders  which  contain  the 
exemption  for  employees  in  the  executive,  administrative and 
professional  categories.  The Fair Labor Standards Act contained 
at that time, as it still does, language at 29 U.S.C. 
§ 213(a)(1)  which  exempts  employees  in a “bona fide executive, 
administrative, or professional capacity”. 

Thus,  if  the  addition  of  the  terms  which  were  “plainly 
borrowed  from  parallel  language in the FLSA” in  the  1947  Orders 
were  the  only  indicia  of  the  intent  of  the  Industrial Welfare 
Commission  in  regard  to  the  term  “teacher”  DLSE  would  agree  that 
would be the end of the inquiry. 

However,  there  is  overwhelming  evidence that while the IWC 
did  adopt  the  federal  language, they did not intend that the 

229  U.S.C.  §  213(a)(1)  exempts  employees  in  a  “bona fide executive, 
administrative,  or  professional  capacity  (including any employee employed in the 
capacity of academic administrative personnel or teacher in elementary or 
secondary schools...” 

3For  instance,  the  federal  regulations  specifically  include  “teachers  of 
skilled  and  semiskilled  trades  and  occupations;  teachers  engaged in automobile 
driving instruction...” 
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federal  definitions  of  those  terms  was  to  prevail  in  California. 
The  IWC  clarified  its  intent  in  this  regard  when  it  became  clear 
there was confusion. 

It  should  also  be  noted  that  even the language of the 
minutes  of  the IWC meeting on March 7, 1947, leaves no doubt 
that  the  Commission  did  not  intend  to adopt, wholesale, the 
federal  “determination  of  bona fide executive,  administrative, 
or  professional  employment”.  The Commission stated that 
“standards  were  set  for  the  determination ...using  federal 
criteria  as  a  guide.” Had the IWC in 1947 intended to 
incorporate  the  definitions  used  by  the  federal  government,  they 
could  simply  have stated that the  standards  for  determining  the 
exemptions  would  utilize the federal  criteria;  not  the  “federal 
criteria as a guide  .” 

It  was in these 1947 Orders that the IWC first set out 
exemptions  from  the minimum wage and overtime requirements of 
the California law4.  The Commission adopted the language which 
was substantially unchanged for some years after that: 

No  woman  shall  be  considered  to  be employed in an 
administrative,  executive, or  professional  capacity  unless 
one of the following conditions prevails: 

(A) The  employee is engaged in work which  is  predominately 
intellectual, managerial, or creative; which requires 
exercise  of  discretion  and  independent  judgment; and for 
which the remuneration is  not  less  than  $250 per month; or 

(B) The  employee  is licensed or certified by  the  State  of 
California and is engaged in the practice of one of the 
following  recognized  professions:  law,  medicine,  dentistry, 
architecture, engineering, teaching, or accounting. 

The  employee,  consequently,  could  meet the criteria  as  an 
exempt  professional  in  only  one  way:  be  licensed  or  certified  by 
the  State  of  California  and  be  engaged  in  the  practice  of  one  of 
the  listed  professions  (one  of  which  is  “teaching”).  There  is  no 
minimum remuneration requirement under this criteria. 

The  first  criterion:  “exercise  of  discretion  and  independent 
judgment”  or  engaging  in  work  that  is  predominately 
intellectual, can be traced to the federal law.  However, the 

4It  must  be  noted  that  the  IWC  Orders at that time only applied to Women 
and  minors.  It was not until the 1976 Orders that both men and women were 
covered  by  the  Orders.  Enforcement of the 1976 Orders was enjoined and it was 
not until the 1980 Orders were found to be valid that men were covered. 
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professional criteria  which  had  to  be met to achieve exemption 
(i.e., licensure  by  the  State)  is  unlike  any exemption found in 
the federal law. 

In  reviewing  the  actions taken by the IWC in 1947, it is 
very  important  to note that while they specifically added or 
clarified  a  number  of  definitions  in  the  new  Order  (see  “Minutes 
of  Meeting  of  IWC”,  March  7,  1947,  IWC  Document No. 527, Page 
4), they did not define  the  term  “teacher”  at that time. From 
that,  one  could  imply  (using  a  far  more  narrow  approach  than  the 
one  required  to  establish  exemptions  from  remedial  legislation5) 
that  the  IWC  intended  that  the  term  “teacher”  was to have the 
same  meaning  as that contained in the federal law. And, of 
course,  if  that  was  the  intent  of  the  IWC,  there  would  be  no 
reason  to  define  the  term  “teacher”.  Further, of course, if 
that  lack  of  definition  continued  to  the  present,  automobile 
driving  instructors  and  truck  driving  instructors  with  no  formal 
education  would,  as  they  are under federal law, be exempt as 
“professionals”. 

Again, in the IWC Orders as amended by the IWC effective 
August  1,  1952,  the  language  remains  substantially the same 
except that the remuneration level is raised to $350.00 per 
month in order to qualify for the  exemption;  and,  again,  there 
was no definition of the term “teacher.” 

In  the  IWC  Orders issued effective November  15,  1957,  the 
IWC  for  the first time defined the term “teacher”.  The 
definition  remains  substantially  the  same  in  the  current  Orders: 

“‘Teaching’  means  the  profession  of  teaching  under  a 
certificate  from  the  Commission  for  Teacher  Preparation  and 
Licensing  or  teaching in an accredited college or 

5“In  interpreting  the  scope  of  an  exemption  from  the  state’s overtime laws, 
we  begin  by  reviewing certain basic principles. First, ‘past decisions ... teach 
that  in  light  of  the  remedial  nature  of  the  legislative  enactments  authorizing 
the  regulation of wages, hours and working conditions for the protection and 
benefit  of  employees,  the  statutory  provisions are to be liberally construed with 
an  eye  to  promoting  such  protection."  (Industrial  Welfare  Com.  v.  Superior Court 
(1980) 27 Cal.3d 690, 702 [166 Cal.Rptr. 331, 613 P.2d 579].) Thus, under 
California  law,  exemptions  from  statutory  mandatory  overtime  provisions are 
narrowly  construed.  (Nordquist  v.  McGraw-Hill  Broadcasting  Co.  (1995)  32 
Cal.App.4th  555,  562  [38  Cal.Rptr.2d  221];  see  also  Phillips  Co.  v.  Walling 
(1945)  324 U.S. 490, 493 [65 S.Ct. 807, 808, 89 L.Ed. 1095, 157 A.L.R. 876].) 
Moreover, the assertion of an exemption from the overtime laws is considered to 
be  an  affirmative  defense,  and  therefore  the  employer  bears  the  burden of proving 
the  employee's  exemption.  (Nordquist, supra, 32 Cal.App.4th at p. 562;  Corning 
Glass  Works  v.  Brennan  (1974)  417  U.S.  188,  196-197  [94  S.Ct.  2223,  2229,  41 
L.Ed.2d  1].)”  Ramirez  v.  Yosemite Water Co., Inc.  (1999)  20  Cal.4th  785,  794-795. 
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university.” 

The  language  of  the definition should, in  fact,  have  been 
sufficient  to convey the idea that, in California, the 
definition  of “teacher” for purposes of the “professional 
exemptions”  under the IWC Orders, was  to  apply  only  to  teachers 
involved  in  teaching  in  academic surroundings. However,  in  the 
event  it  ever  became  an  issue,  the  IWC  explained  themselves 
further. 

In  the  “Findings” of the Industrial Welfare Commission, 
prepared following meetings of May 28, 29 and 30, 1957, the 
Commission  made  the  following  statement  (at  page  2  of  the 
document, third paragraph) regarding Section 2, Definitions: 

“Several  changes  were  made  in  Section 2(c) of the  various 
orders  intended  to  clarify  without  changing  the  coverage  of 
the  orders...¶  The Commission agreed with the Order  2  Wage 
Board  that  only  teachers  having a  recognized  professional 
standing  should  be  excluded from the Order. Teachers  in 
various  institutions,  such  as  trade  schools,  should  be 
covered  [by  the  Orders].”  (Emphasis  and  bracketed  matter 
added) 

Again, in  1963  in  the  Orders effective August 30th of that 
year, the IWC amended the definition of “Teacher”: 

“‘Teaching’ means, for the purpose of section 1 of this 
Order,  the profession of teaching under  a  certificate  from 
the California State  Board  of  Education  or  teaching  in an 
accredited college or university” 

In  the  “Findings”  of  the  IWC  covering  meetings  of  March  20, 
21,  and  22,  1963  and  April  17  and 18, 1963, the IWC explained 
the amendment as follows: 

“The  definition  of “teaching” was clarified to  indicate  it 
referred  to  the  profession  of  teaching  as  set  forth  in 
Section  1  as  a  criteria  for  exemption  from  Sections  3 
through  12, and the Commission’s intent was all other 
teachers are covered by all sections of the Industrial 
Welfare Commission Orders. 

Although  there  is  no  further  documentation available 
regarding  the reason for the modification of  the  definition  in 
1963, it  is  clear  that  there had been some question about what 
the  definition added in the 1957 Orders was in regard to. 
Section 1 of the IWC Orders “Applicability” deals with the 
exemptions  and,  the  IWC  was  obviously  attempting  to  make  certain 
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that this definition was intended to address the exemption 
language  in the Orders. The language is consistent with the 
language  used  by  the  Commission  in the 1957 Orders which – 
perhaps  more clearly – announces that it was the  intent  of  the 
IWC that “[T]eachers in various institutions, such as trade 
schools, should be covered.” 

The  DLSE’s interpretation of the definition of “teacher” 
which  limited the exemption to those who taught in academic 
settings is, of course, well known to the IWC.  As an example, 
in  adopting  the  new  IWC  Orders  in  response  to  the landmark 
legislation contained in Labor Code § 500 et  seq.,  the  IWC 
specified  a  number of the federal regulations to be used to 
interpret  the  terms  “managerial,  administrative and 
professional”.  (See  Section  1,  Applicability,  of IWC Orders 
dated  2001  and  later)  While  the  Applicability  Section  of  the  new 
Orders  continues  to  exempt teachers as  professionals,  the  IWC’s 
“Statement  As  To  The  Basis”  points  out  that  adoption  of  language 
based  upon  29  CFR  §  541.2  (a)-(c),  was not to be construed to 
“affect  the  professional  exemption  as  it  relates  to  teachers,  or 
to  otherwise  change  existing law.” (Statement As To the  Basis, 
Wage Orders 1-13 2001.) 

In  the  Statement  As  To  The  Basis  of  the  2001  Orders,  the  IWC 
noted: 

“The  new  regulations  in  this  section  of  the  IWC’s  wage 
orders  regarding  the  administrative,  executive,  and 
professional  exemption  are  consistent  with  existing  law  and 
enforcement practices.” (Emphasis added)  

In  addition, for purposes of construing the professional 
exemption  in  the  new  Orders,  the IWC specifically noted that 
only section 541.301 (a) through (d) were  to  be  utilized.  (IWC 
Orders,  Applicability, Section 1(A)(3)(d)) The IWC thus 
specifically excluded  the  provisions  of  the  federal  regulations 
found  at  29  C.F.R.  §  541.301(g)(1) and (g)(2) which expand on 
the  definition  of  “teacher”  from  consideration  in  determining 
the  professional  exemption.  These federal regulations,  which 
the  IWC  excluded,  are,  of  course,  the  very  regulations  which  the 
federal  courts utilized in determining, in the  Gonzales  v.  New 
England  Tractor  Trailer  Training  School  case,  that truck driver 
instructors  with less than three  months  of  training  were  exempt 
as “teachers” under the federal law. 

As  you  state,  the  learned  professional  exemption  was 
intended  to  allow  the  DLSE  to  extend  the  professional  exemption. 
“[E]merging  occupations, such as those  in  the  fields  of  science 
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and high technology6...” were  particularly  targeted by the IWC. 
However,  there  is  no  indication  that the Commission intended  to 
undo  the clearly defined intent to limit  the  teacher  exemption 
to those workers meeting the  definition  contained  in  the Order 
by  allowing those workers to be exempted under the learned 
professional  category.  In  addition,  the  Commission  announced in 
the  same  Statement  As  To  The  Basis  that  in  regard  to  the  learned 
exemption:  “...it  would  allow  enforcement  staff  to  consider 
individual  situations and actual duties when applying the 
exemption.  The language also would permit, but would not be 
limited  to,  use  of  the  federal  guidelines  for  purposes  of 
interpretation.” 

We  cannot  agree  with  your  statement  that  “[U]nder  California 
law,  it  is  unclear  whether  a  teacher  who  is  not  certified  by  the 
Commission  for  Teacher  Preparation  and  Licensing  or  does  not 
teach  at  an accredited college  or  university,  may,  nonetheless, 
qualify  for  the  professional  exemption.”  We hope you would 
agree  that  the  statement  is  inaccurate  after  reading  the  history 
of the teacher exemption in California outlined above. 

We  hope this adequately addresses the issues  you  raised  in 
your  letter.  Thank you for your interest in California labor 
law. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner 

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 
Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners 
Regional Managers 

6See Section 1, Applicability, Statement At To the Basis Upon Which 
Industrial Welfare Commission Order No. 4-89 Is Predicated. 
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