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Re: Commission Pay Plans And Overtime

Dear Mr. Abrahams: 

This is in reply to your letter of March 5, 2002, directed to 
Arthur Lujan, State Labor Commissioner, requesting DLSE's position 
concerning an employer, subject to Wage Order 2, employing 
commissioned inside salespersons. These salespersons receive a 
monthly "base salary" greater than one and one-half times the 
minimum wage1 and are paid bi-monthly. In addition to the base 
salary, the employees receive commissions paid on a monthly basis. 
We must admit, however, that the explanation of the commission 
schedule is not clear to us.

Your first question is whether DLSE would find any issues with 
the commission plan you describe. As stated, we can make no 
determination on that point inasmuch as we don't have sufficient 
facts to evaluate the plan. We assume that the "par" amount upon 
which the commission depends is some objective figure and that the 
calculation is not one which would fall within those prohibited by 
such cases as Quillian v. Lion Oil (1979) 96 Cal.App.3d 156; 157 
Cal.Rptr. 740, Kerr's Catering Service v. Department of Industrial 
Relations (1962) 57 Cal.2d 319, 19 Cal.Rptr. 492, 369 P.2d 20, or 
Hudgins v. Neiman Marcus (1995) 34 Cal.App.4th 1109. However, in 
order to specifically opine on the plan, we must have all of the 
facts.

Your second question asks whether the employer is required to 
pay overtime to the salespersons when they work over eight hours in 
a day and/or 40 hours in a workweek.

You do not indicate any type of exemption you may be relying 
upon, and, quite frankly, we are at a loss to understand why 
the question is asked? Obviously, unless there is some 
exception to the rule, the employees must be paid the 
appropriate premium for overtime.

It is not clear why you mention this wage amount unless you feel that the employees, covered by Order 2, may be eligible for exemption under the commissioned sales exemption. That would not be correct, however, because the 
exemption is limited to workers covered by Orders 4 and 7 . We mention this only 
to alleviate any misunderstanding.
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As an adjunct to the second question, you ask what would 
happen if the employees fail to report or attempt to conceal2 their 
overtime?

2 In the experience of the DLSE, the fact that California law requires an employer to pay a premium for overtime actively discourages employees from 
surreptitiously concealing the fact that they have worked overtime.

It is, of course, axiomatic that it is the employer's 
obligation to keep accurate time records. (See Labor Code 
§ 1174, IWC Orders, Section 7) In addition, the law requires 
that the employee be paid for all hours the employee is 
"engaged, suffered or permitted" to work. Consequently, it is 
up to the employer to develop a system which accurately keeps 
track of the hours worked by the employees.

Your third question asks whether the employer needs to include 
the commissions when determining the regular rate of pay or can it 
figure the regular rate based on the base salary?

The regular rate of pay under California law (as it is under 
federal law) includes "all remuneration for employment paid 
to, or on behalf of, the employee." (29 USC § 207 (e)) In 
determining what payments are to be included in or excluded 
from the calculation of the regular rate of pay, California 
law adheres to the standards adopted by the United States 
Department of Labor to the extent that those standards are 
consistent with California law. This includes, of course, any 
sum paid for hours worked or performing a duty (i.e., "on- 
call" time, selling a product, etc.)
It has been the long-established enforcement policy of the 
DLSE (which closely tracks the federal regulations in this 
regard) to include such indirect wages as housing, meals, etc. 
These sums are added to the cash wage paid for purposes of 
determining the "regular rate" of pay. The federal courts 
have addressed this issue and the U.S. Supreme Court in the 
case of Walling v. Youngerman-Reynolds Hardwood Co (1945) 65 
S.Ct. 1242, 1245 noted:

"The regular rate by its very nature must reflect all 
payments which the parties have agreed shall be received 
regularly during the workweek, exclusive of overtime 
payments. It is not an arbitrary label chosen by the 
parties; it is an actual fact. Once the parties have 
decided upon the amount of wages and the mode of payment 
the determination of the regular rate becomes a matter of 
mathematical computation, the result of which is 
unaffected by any designation of a contrary 'regular 
rate' in the contracts." (See also, Walling v. Alaska 
Pacific Consolidated Mining Co. (9th Cir.1945) 152 F.2d 
812, 815)
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Your third question asks: "If the employer needs to include 
commissions, how would the employer determine the regular rate of 
pay, especially in light of the fact that the commissions are 
determined monthly?”

The method of calculating the regular rate for piece workers, 
production bonus workers or commission workers has been 
discussed in a number of Opinion Letters issued by the DLSE3 
Either of the following two methods may be used to determine 
the regular rate for purposes of computing overtime 
compensation:

3SeeO.L. 1993.02.22, 1993.02.22-1,011988.06.15, 1988.03.28, 1994.06.17-1, 
1988.07.14, 1987.02.17

1. Compute the regular rate by dividing the total earnings 
for the week, including earnings during overtime hours, 
by the total hours worked during the week, including the 
overtime hours. For each overtime hour worked, the 
employee is entitled to an additional one-half the 
regular rate for hours requiring time and one-half and to 
an additional full rate for hours requiring double time. 
This is the most commonly used method of calculation.

2. Using the piece or commission rate as the regular rate 
and paying one and one-half this rate for production 
during overtime hours. This method is rarely used.

It is recognized that the method outlined in alternative 1, 
above, resembles the computation used in the illegal 
fluctuating workweek plans. However, there is a distinct 
difference: Under that federal fluctuating workweek method the 
salaried employee is not given the opportunity to increase his 
or her basic rate; in fact, it is always the case that the 
longer the employee on a fluctuating workweek works, the lower 
the basic hourly rate of the salaried employee becomes. Under 
the DLSE method for piece workers, production bonus workers or 
commission workers, it is recognized that these employees are 
actually given additional time to make more pieces or earn 
more commission in the overtime hours so that the basic hourly 
rate may increase. Therefore, the Skyline analysis for 
computing the regular rate of pay is inapplicable to computing 
the regular rate for piece rate and commission employees. The 
Skyline court recognized this at 165 Ca.App.3d 239, 254.
As an alternative, (see 2, above) piece work performed during 
overtime periods may be paid by paying for each piece made 
during the overtime period at the appropriate rate, i.e., time 
and a half (1#) for 8 to 12 hours, or double time (2) over 12 
hours.

In the situation you describe, the regular rate for the 
commissions would be determined by dividing the total amount
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received in commissions for the month by the total number of 
hours worked in that month. The payment, however, would have 
to be based on the weekly payroll, not the monthly payroll. 
The overtime payment would have to compensate the employees at 
the appropriate premium rate for the overtime hours worked.

Finally, you ask: "If the employer has not been properly 
paying overtime, what process does the employer need to take to 
make its policy conform and make its employees whole?

As you know, Order 2 has always required the payment of 
overtime on a daily as well as a weekly basis. Consequently, 
the payment of the overtime based on the commission income was 
an obligation of the employer since 1980.
The employer must make the affected employees whole by paying 
the past due overtime compensation. This would include 
present as well as past employees. We have not been told 
whether there is a written policy or agreement concerning this 
commission program so we cannot comment on the length of the 
statute of limitations which might be involved. We do note 
that the payment of overtime, being a statutory obligation, 
has a three-year statute of limitations even absent a written 
contract or policy.
We hope this adequately addresses the issues you raised in 

your letter of March 5, 2002. Please excuse the delay in respond­
ing to your inquiry. However, the information we have furnished 
herein is not new or unique; it has been the DLSE enforcement 
policy since at least 1980.

Yours truly,

H. THOMAS CADELL, JR.
Attorney for the Labor Commissioner
c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner

Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner 
Anne Stevason, Acting Chief Counsel 
Assistant Labor Commissioners
Regional Managers
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