
 STATE Of CALIFORNIA GRAY  DAVIS, Governor
 DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS

 DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT 
 LEGAL SECTION
 455 Golden Gate Avenue, 9th Floor
 San Francisco, CA 94102

  703-4863

  E. LOCKER, Chief Counsel

 November 3, 2000

  Bob Roberts, Executive Director
  California Ski Industry Association 
  74 New Montgomery Street, Suite 750 
  San Francisco, CA 94105

 Re: Ski Industry Employee Compensation Issues

  Dear Mr. Roberts:

 I have been asked by Labor Commissioner Art Lujan to respond 
  to the questions raised in your letter of September 27, 2000, 
  seeking advice from the Division of Labor Standards Enforcement 
  ("DLSE") on various ski industry employee compensation issues.

  First, you ask whether the ski industry can use the services 
  of "volunteers" such as persons "acting in the capacity of safety 
  information specialists" or "ambassadors/hosts" who, you state 
  "assist in the operations of the ski patrol." As you know, Labor 
  Code section 3352 provides that "any person performing voluntary 
  service as a ski patrolman who receives no compensation for those 
  services other than meals or lodging or the use of ski tow or ski 
  lift facilities" is excluded from the definition of "employee" for 
  workers' compensation purposes. National Ski Patrol members may 
  fall within this exclusion; however "safety information 
  specialists" and "ambassadors/hosts" who do not perform services as 
  a "ski patrolman" would not. You also inquire whether "parents 
  assisting in youth racing programs' would be similarly exempt. 
  Labor Code section 3352 (j) exempts from the definition of 
  "employee" for workers' compensation purposes:

  "any person, other than a regular employee, performing 
  officiating services relating to amateur sporting events 
  sponsored by any public agency or private nonprofit 
  organization, who receives no remuneration for those 
  services other than a stipend for each day of service no 
  greater than the amount established by the Department of 
  Personnel Administration as a per diem expense for 
  employees or officers of the state."

  You do not indicate whether these "youth racing programs" are 
  sponsored by a public agency or private nonprofit organization. If 
  instead these programs are sponsored by private for-profit
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businesses, the exemption would not apply.
Of course, the issue of whether a person providing service is 

a ’volunteer' or an "employee" also has wage and hour implications. 
Each of the Industrial Welfare Commission ("IWC') orders, including 
Order 10-2000, which governs the ski industry, defines "employ" to 
mean "to engage, suffer, or permit to work." Nonetheless, DLSE 
will not treat a bona fide volunteer as an employee for wage and 
hour purposes. In general, a person "volunteering" his or her 
services to a for-profit business for the purpose of gaining 
experience in a particular occupation or for the purpose of 
deriving some other benefit from the work experience (e.g., the use 
of the employer's facilities) will be treated as an employee 
entitled to payment of no less than the minimum wage and applicable 
overtime for all hours worked. In contrast, a person who provides 
his or her services to a public agency, religious or humanitarian 
organization, or similar nonprofit corporation, without any 
expectation of pay, but rather, for public service, religious, or 
humanitarian objectives, will be treated as a bona fide volunteer; 
The nature of the entity to whom the services are provided, and the 
intent of the parties, is controlling.

Secondly, you ask whether DLSE field enforcement staff will 
require ski industry employers to provide required equipment, such 
as skis, bindings, boots and poles, to employees earning less than 
twice the minimum wage, and if so, whether the employees could be 
required to return this equipment to the rental shop at the end of 
the employee's work day. IWC Order 10-2000, section 9(B) provides 
that "when tools and equipment are required by their employer or 
are necessary to the performance of the job, such tools and 
equipment shall be provided and maintained by the employer, except 
that an employee whose wages are at least two times the minimum 
wage provided herein may be required to provide and maintain hand 
tools and equipment customarily required by the trade or craft.' 
The term "hand tools and equipment' refers to small tools and 
equipment that are carried in a worker's hands while the worker is 
performing his or her work, such as a screwdriver, pruning sheers, 
etc. Neither skis, bindings, boots nor poles would fall into that 
category. Thus, the employer's obligation to provide employees 
with these items, if such items are required by the employer or 
necessary to perform the job, would extend to all employees, not 
just those earning less than twice the minimum wage. 1

1 Separate and apart from these IWC provisions, Labor Code S2802 requires every employer to indemnify its employees "for all that the employee necessarily expends or loses in direct consequence of the discharge of his duties.' Under 
this statute, an employee is entitled to reimbursement for amounts spent purchasing equipment that is required in order to perform his or her job.

Of course, as you correctly state in your letter, the brand or 
quality of the equipment provided to the employees can be 
determined by the employer in its discretion, so long as the 
equipment is usable for its intended purpose. You also inquired as
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 to whether the equipment that must be provided by the employer will 
 be limited to skis, bindings, boots and poles. That would depend 
 on whether the employer requires the employees to use any other 
 equipment in performing their jobs, If this is the only equipment 
 that is required or necessary for the performance of the job, then 
 no other equipment need be provided. However, we should point out 
 that section 9(A) of the IWC Order provides that "when uniforms are 
 required to be worn by the employee as a condition of employment, 
 such uniforms shall be provided and maintained by their employer. 
 The term 'uniform' includes wearing apparel and accessories of 
 distinctive design or color." Required items of clothing with a 
 distinctive logo which bear the name of the employer would 
 constitute a "uniform" for the purpose of this section, as would 
 almost all required colors or designs. 

  Thirdly, you ask for DLSE's interpretation of the special 
  provisions for the ski industry that were adopted by the IWC on 
 June 30, 2000 that are now found at section 3(1) of Wage Order 10- 
 2000. Specifically, you ask whether ski. industry employers are 
 subject to double time for all hours worked by an employee in 
 excess of 12 hours in one workday. Section 3 (I) of the Wage. Order 
 provides:  

 
"No employer who operates a ski establishment shall be 
 in violation of this Order by instituting a regularly 
 scheduled workweek of not more than 48 hours during any 
 month of the year when Alpine or Nordic skiing 
 activities, including snowmaking and grooming 
 activities, are actually being conducted by the ski 
 establishment; provided, however, that any employee 
 shall be compensated at a rate of not less than one and 
 one-half times the employee's regular rate of pay for 
 any hours worked in excess of 10 hours in a day or 48 
 hours in a workweek."

 IWC Order 10-2000 went into effect on October 1, 2000. Prior to 
 that, Labor Code §1182.2 provided ski industry establishments with 
 a workweek of up to 56 hours without payment of overtime during 
 months of Nordic or Alpine ski activities. Any work performed in 
 excess of 56 hours in a workweek required payment of time and a 
 half the employee's regular rate of compensation, with no provision 
 for daily overtime. As a result of AB 60, section 1182.2 was 
 repealed on July 1, 2000, however, the IWC's Interim Wage Order 
 extended this 56 hour workweek until the effective dater of Order 
 10-2000. Under the new wage order, the 56 hour workweek without 
 overtime has been reduced to 48 hours, and employers must pay daily 
 overtime at the rate of time and a half for all work in excess of 
 10 hours in a day. Section 3(1) does not provide for double time 
 after 12 hours, and the testimony at the IWC's June 30, 2000 
 meeting leaves no doubt that the Commissioners understood that 
 under the proposal they adopted by a 3 to 2 vote, there would be no 
 double time for work performed during months of Alpine or Nordic 
 ski activities. (Transcript of 6/30/00 IWC Meeting, p. 55-57.)



 Fourthly, you ask whether part-time ski industry employees, 
 whose hours of work do not exceed 10 in a day or 48 in a week, will 
 be entitled to seventh day premium pay when they work seven 
 consecutive days in a workweek. Labor Code 5510(a) provides that 
 "the first eight hours worked on the seventh day of work in any one 
 workweek shall be compensated at the rate of no less than one and 
 one-half times the regular rate of pay for an employee . . . (and] 
 any work in excess of eight hours on the seventh day of the 
 workweek shall be compensated at no less than twice the regular 
 rate of pay of an employee." Under Labor Code 515(b)(1), until 
 January 1, 2005, the IWC may establish additional exemptions to 
 hours of work requirements. In adopting Wage Order 10-2000, the 
 IWC did not create any exemption from these seventh day premium pay 
 provisions for ski industry employees. Section 3(1) of the wage 
 order does not provide for any alternative to the statutory 
 requirement for seventh day premium pay. Moreover, a review of the 
 transcript of the IWC proceedings relative to the ski industry at 
 its meeting of June 30, 2000 reveals that the subject of seventh 
 day premium pay was never discussed, and thus, there is no evidence 
 that the IWC had any intent to exempt the ski industry from the 
 seventh day premium requirements set out at Labor Code §510(a) . 
 Consequently, part time ski industry employees (like full-time ski 
 industry employees) would be entitled to seventh day premium pay at 
 the rate provided in Labor Code §510(a), regardless of whether such 
 employees work fewer than 48 hours in a week and no more than 10 
 hours in a day.

 Fifthly, you ask whether ski patrol and repair technicians who 
 are required to keep their radios on during lunch and rest breaks 
 (and who, presumably, would be required to respond to any emergency 
 calls during those breaks) qualify for paid "on duty" breaks. 
 Also, you ask whether "snow groomers,' who often work at a great 
 distance from resort base facilities, qualify for such "on duty" 
 breaks. In answering this question, it is important to distinguish 
 between rest periods and meal periods. Section 12 of IWC Order 10- 
 2000 requires every employer to "authorize and permit all employees 
 to take rest periods . . . at the rate of ten minutes net rest time 
 per four hours or major fraction thereof. . . . Authorized rest 
 period time shall be counted as hours worked for which there shall 
 be no deduction from wages. Meal periods are required pursuant to 
 Labor Code §512 and section 11 of IWC Order 10-2000. The wage 
 order provides:

 "Unless the employee is relieved of all duty during a 
 30 minute meal period, the meal period shall be 
 considered an 'on duty' meal period and counted as time 
 worked. An on-duty meal period shall be permitted only 
 when the nature of the work prevents an employee from 
 being relieved of all duty and when by written agreement 
 between the parties an on-the -job meal period is agreed 
 to. The written agreement shall state that the employee 
 may, in writing, revoke the agreement at any time.'



 Employees who are required to listen to their radios and 
 promptly respond to emergencies during a meal break are considered 
 to be on duty and any such time is considered hours worked, as 
 during that time the employees are subject to the employer's 
 control. See Maderea Police Officers Ass'n v. County of Madera 
 (1984) 36 Cal.3d 403. Moreover, employees who are restricted to 
 their employers' property during meal periods are likewise subject 
 to employer control and are entitled to be paid for all such time. 
 Bono Enterprises v. Labor Commissioner (1995) 32 Cal.App.4th 968. 
 Thus, we would conclude, based on the facts you have presented, 
 that ski patrol, repair technicians and "snow groomers" would be 
 entitled to paid meal periods.

 Lastly, you asked whether these wage and hour requirements 
 will be applied retroactively. The answer to that depends on which 
 legal requirements are being enforced. Certain provisions 
 discussed above -- including restrictions on the use of unpaid 
 "volunteers," the duty to provide employees with required equipment 
 and uniforms, and the duty to pay employees for an on-duty meal 
 period -- are not new, and have been the law for years, if not 
 decades. Any employee complaints concerning these matters would 
 trigger liability for the full period of time covered by the 
 statute of limitations, which in the case of an obligation founded 
 upon statute would run back three years from the date a claim is 
 filed. See Cuadra v. Millan (1998) 17 Cal. 4th 855. Other 
 provisions, such as the requirement to pay overtime for all hours 
 worked in excess of 10 in a day or 48 in a week, did not exist 
 prior to the effective date of IWC Order 10-2000, and thus, 
 liability for such a claim could not extend back prior to October 
 1, 2000.

 Thank you for giving us this opportunity to respond to your 
 questions, and for your interest in complying with California wage 
 and hour law.

 Sincerely.Sincerely,

 Miles E. Locker
 Chief Counsel

cc:  Art Lujan, State Labor Commissioner
 Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner
 Greg Rupp, Assistant Labor Commissioner
 Roger Miller, Assistant Labor Commissioner
 Nance Steffen, Assistant Labor Commissioner

   ✓All DLSE Attorneys
 Andrew Baron, IWC Executive Officer

 2000.11.03


	 Ski Industry Employee Compensation Issues
	 Dear Mr. Roberts:




