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Leah E. Glynn 
Wohlner Kaplon Phillips Young & Barsh 
15760 Ventura Boulevard, Suite 1510 
Encino, CA 91436

Re: Whether Time Spent Changing Into or Out of Required 
Uniforms Constitutes "Hours Worked" and the Effect of a 
Collective Bargaining Agreement on Determining "Hours 
Worked"

Dear Ms. Glynn: 

This is in response to your letter, dated December 11, 1998, 
in which you requested an opinion letter1 from the Division of 
Labor Standards Enforcement as to whether time spent by employees 
of a theme park changing into or out of uniforms that they are 
required to wear and that are provided by the employer 
constitutes "hours worked" within the meaning of the applicable 
Wage Order.

1 The Division is authorized by statute to issue opinion letters as a 
means of providing guidance to the public on issues related to the interpretation 
or enforcement of Industrial Welfare Commission wage orders. (Labor Code 
§1198.4; Tidewater Marine Western, Inc. v. Bradshaw (1996) 14 Cal.4th 557, 571 
["agencies may provide parties with advice letters which are not subject to the 
rulemaking provisions of the APA."]; Yamaha Corp. v. State Board of Equalization 
(1998) 19 Cal.4th 1 [discussing the degree of deference to be accorded by courts 
to agency opinion letters interpreting statutes or regulations].)

The facts, as presented to my office in an earlier letter 
from your firm, are as follows: The employees are not allowed to 
take the uniforms home, and are required to pick up the uniforms 
from a central wardrobe facility, which is approximately an eight 
to ten minute walk from employee dressing rooms. The employees 
are required to wait on line, often with hundreds of other 
employees, to obtain their uniforms, and must then change into 
their uniforms before being allowed to clock in. During peak 
tourist periods, the wait to obtain uniforms may exceed a half 
hour. Employees are not compensated for any of this time prior 
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to clocking in. At the end of their work shifts, employees go to 
a holding area, from which they are released at a set time. The 
employees remain on the clock for 12 minutes from the time they 
are released from this holding facility. However, after their 
release, the employees must change back out of their uniforms, 
walk back to the central wardrobe facility, wait on line and 
return the uniforms. The time spent engaged in these post-
release activities far exceeds the 12 minutes of on-clock time.

As you are no doubt aware, after our receipt of this initial 
letter we received correspondence from the attorney representing 
this theme park, asserting that the employees in question are 
employed under a collective bargaining agreement ("CBA"), that 
these employees are exempt from the overtime provisions of the 
California Wage Orders in that under this CBA, they receive at 
least $1 an hour in excess of the state minimum wage and premium 
pay for overtime work, that there is a well established practice 
under the CBA with respect to the issue of compensability for 
uniform changing time, and that under the principles enunciated 
by the United States Supreme Court in Livadas v. Bradshaw (1994) 
114 S.Ct. 2068, it would be inappropriate for the Division to 
render an opinion regarding the parties' obligations under this 
CBA.2 In short, the employer's position is that "the obligations 
to compensate employees for working time derive entirely from the 
collective bargaining agreement and the well-established 
practices maintained pursuant to that agreement."

2 The employer's attorney also expressed disagreement with factual 
assertions set forth in your firm's initial letter, asserting that as a result 
of omissions or misstatements of material facts, the letter created a "distorted 
picture" that would render any opinion "flawed and unreliable." However, the 
employer's attorney failed to identify any specific omissions or misstatements, 
and while presenting certain supplemental fact, failed to present any facts 
contrary to those set forth by your firm. Consequently, we rely on the facts as 
portrayed in your firm's initial letter, and the supplemental facts that are 
summarized in this paragraph, as the basis for the opinion expressed herein.

In its Livadas decision, the Supreme Court held that the 
Division has jurisdiction over claims that have an independent 
state law basis, notwithstanding the existence of a CBA with an 
arbitration clause. On the other hand, claims that are solely 
founded upon the CBA, that do not arise under state law, are 
outside the jurisdiction of the Division. The central inquiry 
under Livadas, therefore, is whether the claim being asserted is 
founded upon state law or upon the CBA.

Here, the question of what does or does not constitute 
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"hours worked" is a function of state law. "Hours worked" is 
defined in the IWC Orders as "the time during which an employee 
is subject to the control of an employer, and includes all the 
time the employee is suffered or permitted to work, whether or 
not required to do so."3 Of course, there are certain state laws 
that contain explicit and narrowly drawn opt-out provisions which 
allow the parties to a CBA to establish a different standard than 
that set out in the state law. See Livadas v. Bradshaw, supra, 
114 S.Ct at 2082; NBC v. Bradshaw (9th Cir. 1995) 70 F.3d 69; and 
Rawson v. Tosco Refining Co. (1997) 57 Cal.App.4th 1520 
[upholding the validity of the overtime opt-out provisions in the 
IWC Orders].

3 This is the general definition of "hours worked" found in all of the IWC 
orders. Employees who work in the health care industry and who are covered by 
Order 4 or 5, and employees required to reside on the employment premises covered 
by Order 5, are subject to special definitions.

But there is no opt-out language in the definition of "hours 
worked." Thus, all activities that constitute "hours worked," 
within the meaning of the IWC orders, must be counted as time 
worked for compensation purposes, regardless of any contrary 
provisions or practices pursuant to a CBA. The question before 
the Division is whether the various activities related to 
changing into and out of required uniforms constitutes "hours 
worked." The Division is not being asked for its opinion, nor 
are we giving an opinion, as to whether such activities are 
compensable under the applicable CBA, as that question is both 
outside the Division's jurisdiction and not relevant to a 
determination of this employer's obligations under state law.

At the very least, the IWC Orders require payment of not 
less than the state minimum wage for "all hours worked."4 Here 
too, there is no opt-out from the minimum wage. In the words of 
the U.S. Supreme Court, "FLSA rights take precedence over 
conflicting provisions in a collectively bargained compensation 
agreement." Barrentine v. Arkansas-Best Freight System, Inc. 
(1981) 101 S.Ct. 1437, 1445. The FLSA embodies "a policy of 
guaranteeing compensation for all work or employment engaged in 
by employees covered by the Act. Any custom or contract falling 
short of that basic policy, like an agreement to pay less than 
the minimum wage requirements, cannot be utilized to deprive 
employees of their statutory rights." Ibid. The IWC orders and 

4 Of course, when a wage rate higher than the minimum wage is required 
pursuant to a CBA or other agreement, that higher wage rate must be used as the 
basis for any required compensation.
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California's minimum wage law are founded upon this same policy.

The fact that the employees in question are covered by a CBA 
that contains overtime provisions that fall within the opt-out 
provisions of the IWC Order is of no consequence with respect to 
the determination of whether the activities related to changing 
into and out of required uniforms constitute "hours worked" so as 
to be compensable. If all hours worked, taken together, exceed 
the maximum number of non-overtime hours, then the employee would 
be entitled to overtime compensation for all overtime hours 
worked. These overtime hours must either be compensated at the 
rate required under the IWC order, or, if indeed the CBA's 
overtime provisions comport with the IWC's opt-out language, at 
the rate established by the CBA for such overtime work.

With these 'Livadas issues' out of the way, we turn to the 
question that prompted this opinion letter, namely, whether time 
spent changing into or out of uniforms, waiting to pick up or 
return these uniforms, and walking to or from the location where 
the uniforms are picked up or returned constitute "hours worked" 
within the meaning of the Industrial Welfare Commission orders. 
This is not a new issue for the Division. Attached hereto please 
find a copy of an Opinion Letter authored by former Chief Counsel 
H. Thomas Cadell, Jr., dated February 3, 1994, on the issue of 
compensable time. The analysis and conclusions reached in that 
letter accurately set forth the Division's enforcement position 
on this subject. Mr. Cadell's letter is particularly instructive 
on the differences between federal and state law with respect to 
the definition of "hours worked."5

5 As originally enacted, the Fair Labor Standards Act (29 USC §201, et 
seq.) did not contain a definition of “hours worked". The term was expansively 
defined by the U.S. Supreme Court in Tennessee Coal, Iron & Railroad Co. v. 
Muscoda Local No. 123 (1944) 321 U.S. 590 [all time spent in "physical or mental 
exertion (whether burdensome or not) controlled or required by the employer and 
pursued necessarily and primarily for the benefit of the employer"], and Andersen 
v. Mt. Clemens Pottery Co. (1946) 328 U.S. 680 ["all the time during which an 
employee is necessarily required to be on the employer's premises, on duty or at 
a prescribed workplace."] In subsequent amendments to the FLSA, Congress sought 
to restrict this definition of "hours worked." Thus, 29 USC §203(0) now defines 
"hours worked" to exclude "any time spent in changing clothes or washing at the 
beginning or end of each workday which was excluded from measured working time 
during the week involved by the express terms of or by custom or practice under 
a bona fide collective bargaining agreement applicable to the particular 
employee." Likewise, the Portal-to-Portal Act, enacted by Congress in 1947, 
excludes certain "activities which are preliminary to or postliminary to" an 
employee's "principal activity or activities" from compensable time worked. (29 
USC §254) But the IWC has never seen fit to restrict the state definition of 
"hours worked" in the manner that the Congress did in 29 USC §§203 (0) and 254, 
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Under the IWC's definition of "hours worked", compensable 
time includes all time the employee is suffered or permitted to 
work, whether or not required to do so, and any other time the 
employee is subject to the control of the employer. In contrast 
to the federal test, it is only necessary that an employee be 
"subject to the control of an employer" to be entitled to 
compensation. Clearly, the time spent performing the above-
described activities is time during which the employees are 
subject to their employer's control. The employees walk to and 
from the central wardrobe facility, wait on line, pick up and 
return their uniforms, and change into and out of those uniforms 
because they are directed to do so by their employer. Moreover, 
all of these activities are compelled by the necessities of the 
employer's business, and are performed primarily, if not 
exclusively, for the benefit of the employer. Consequently, all 
time spent performing such activities constitutes "hours worked" 
within the meaning of the IWC orders.

Thank you for your interest in California wage and hour law. 
Please feel free to contact this office with any other questions.

Sincerely,

Miles E. Locker 
Chief Counsel

cc: Jose Millan 
Tom Grogan 
Greg Rupp 
Nance Steffen 
Richard J. Simmons

and thus, it would be improper to so limit the state definition of "hours 
worked." Rather, the Supreme Court cases that pre-date the Portal-to-Portal Act 
provide the best guidance for interpreting the IWC's definition of "hours 
worked."
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