
STATE OF CALIFORNIA PETE WILSON, Governor 
DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS 

DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT 
LEGAL SECTION 
45 Fremont Street, Suite 3220 
San Francisco, CA 94105 
(415) 975-2060 

MILES E. LOCKER, Chief Counsel 

November 4, 1998 

Donna Boris 
Attorney at Law 
Boris & Associates 
P. 0. Box 910424 
San Diego, CA 92191-0424 
RE: Airport Shuttle Drivers 

Dear Ms. Boris: 

This is in response to your letter of June 3, 1998, asking for 
a revision of Division policy as set forth in the Opinion Letter of 
former Chief Counsel H. Thomas Cadell on May 16, 1997, insofar as 
that letter states that for-hire airport shuttle service drivers 
are not exempt from the overtime provisions of Wage Order 9-90.1 
I must respectfully decline to do so. As Mr. Cadell stated, the 
exemption now contained at paragraph 3 (F) of the Wage Order 
applies only to drivers of vehicles whose hours of service are 
subject to regulation either by the United States Department of 
Transportation Code of Federal Regulations, Title 49, Sections 
395.1 to 395.13 (Hours and Service of Drivers), or whose hours of 
service are regulated by Title 13, California Code of Regulations, 
Subchapter 6.5, Section 1200 and following sections, regulating 
hours of drivers. Section 1200 of Title 13, entitled "Scope” sets 
forth the type of vehicles whose drivers are regulated by subequent 
sections within the sub-chapter. By its terms, Section 1200 only 
covers 1) farm labor vehicles, 2) vehicles listed in Vehicle Code 
Sections 34500 and 34500.1, and 3) two-axle trucks weighing 26,000 
pounds or less which transport hazardous materials. 

1 Order 9-90 has since been replaced by Order 9-98. Although 
the new Wage Order brought about certain changes in overtime 
requirements, the only change in the so-called "driver exemption" 
is that it has been renumbered for paragraph 3 (H) to paragraph 3 
(F) . 

Airport shuttle vehicles are not farm labor vehicles and are 
not two-axle trucks (of any weight) which transport hazardous 
materials. This leaves us with the question as to whether the 
shuttle vehicles are within the scope of vehicles listed in Vehicle 
Code Sections 34500 and 34500.1. 
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The vehicles listed in Section 34500 are: 

1) Motor trucks of 3 or more axles weighing over 10,000 lbs. 
2) Truck tractors 
3) Buses, school buses, school pupil activity buses, youth 

buses, and general public paratransit vehicles 
4) Trailers and semitrailers 
5) Pole or pipe logging dolly trailers and semitrailers 
6) Any combination of motortruck and vehicles described 

above 
7) Trucks transporting hazardous materials 
8) Manufactured homes 
9) Park trailers 
10) Any other motortruck regulated by the PUC or ICC 
11) Any commercial motor vehicle with a gross weight 

exceeding 26,001 lbs. or which tows another vehicle which 
has a gross weight exceeding 10,000 lbs. 

The term "motor truck" is defined by Vehicle Code Section 410 
as "a motor vehicle designed, used, or maintained primarily for the 
transportation of property." Airport shuttle vehicles are designed 
primarily for the transportation of passengers. Transportation of 
property such as luggage is a secondary usage. Thus airport 
shuttle vans are not motor trucks. A "bus" is defined by Vehicle 
Code Section 668 as a vehicle designed for the transportation of 
passengers, and designed for carrying more than 10 passengers. Any 
airport shuttle van that was not originally designed to carry more 
than 10 passengers is not a bus within the meaning of the Vehicle 
Code. 

The only types of vehicle listed by Vehicle Code Section 
34500.1 are "tour buses", which are defined at Section 612 as buses 
"designed for carrying more than 16 passengers" and which are 
"operated by or for a charter-party carrier of passengers, as 
defined in Section 5360 of the Public Utilities Code." While an 
airport shuttle van may constitute a "charter-party carrier of 
passengers" within the meaning of the Public Utilities Code, I very 
much doubt that any such vans are designed for carrying more than 
16 passengers, and hence, are not "tour buses" within the meaning 
of Vehicle Code Section 34500.1. 

Thus even if the Public Utilities Commission does regulate the 
hours of service of shuttle drivers, that fact, in itself, is 
insufficient to trigger the exemption. Accordingly, no revision of 
the Division policy is required or warranted, nor shall I request 
any deputy to dismiss claims by drivers of such vehicles, inasmuch 
as the weight, capacity and design and/or use of any vehicle driven 
would present questions of fact to be determined pursuant to the 
statutory scheme set forth at Labor Code Section 98. If you have 
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any further questions, please do not hesitate to contact me. 

Very truly yours, 

Miles E. Locker 
Chief Counsel 

cc: Jose Millan 
Tom Grogan 
Greg Rupp 
Nance Steffen 
Lucille Ferrell 
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