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Re: Requested Interpretation of Labor Code § 450 

Dear Mr. Boulter: 

This is in response to your letter of December 20, 1996, 
wherein you ask for an interpretation of Labor Code § 450 in regard 
to the following situation: 

"An employer hires a sales employee and requires him to 
purchase a customized truck for about $50,000.00, bearing 
the employer's name, as a condition of employment. The 
employer then directs the employee to the vendor who 
sells the trucks and to a leasing company that will 
finance the truck. Finally, the employer directs the 
employee to an insurance company that will insure the 
truck. 

You ask whether section 450 prohibits the employer from 
requiring the employee to patronize specific and identifiable 
"third persons" or is the statute a more general prohibition 
prohibiting the employer from requiring the employee to patronize 
any third person for the purchase of anything of value? You also 
ask what the result would be if the employer gives the employee a 
choice between two or three persons from which the purchase items 
of value? 

Labor Code section 450 provides: 

No employer, or agent or officer thereof, or other 
person, shall compel or coerce any employee, or applicant 
for employment, to patronize his employer, or any other 
person, in the purchase of any thing of value. 

California courts have determined that Labor Code § 450 is 
plainly part of 'the established policy of our Legislature of 

1997.01.02 



Robert S. Boulter, Esq. 
January 2, 1997 
Page 2 

protecting and promoting the right of a wage earner to all wages 
lawfully accrued to him.' California State Restaurant Association 
v. Whitlow (1981) 58 Cal.App.3d 340, 347. That same court noted 
that "Employers cannot be permitted to evade the salutary objec­
tives of the statute by indirection." Id. at 348. 

Clearly, a condition of employment which requires the employee 
or applicant to make a $50,000.00 purchase of a vehicle which 
advertises the name of the employer and further requires that the 
vehicle be purchased from one vendor (or any number of vendors) 
chosen by the employer is violative of Labor Code § 450 . 1

While your letter does not address the question, I feel that 
it is imperative that you also consider the provisions of Labor 
Code § 2802 which provides: 

An employer shall indemnify his employee for all that the 
employee necessarily expends or loses in direct 
consequence of the discharge or his duties as such, or of 
his obedience to the directions of the employer, even 
though unlawful, unless the employee, at the time of 
obeying such directions, believed them to be unlawful. 

The above provision may not be waived. (See Labor Code § 2804) 
Obviously, even if the practice you describe were not prohibited by 
the terms of Labor Code § 450, the employer would be liable to the 
employee for the costs incurred by the employee under Labor Code § 
2802. 

Quite frankly, the scenario you paint is usually the type of 
arrangement made in franchise situations, but the requirement to 
purchase something of value may not be extended to employer­
employee situations, is, in my opinion, clearly prohibited by 
California law. 

l This letter does not address the question of the insurance required by the 
employer. There is insufficient information available to determine whether the 
insurance is designed to protect only the employee and the investment he or she 
must make, or whether, more likely, the insurance is designed to protect the 
employer as well. In either event, the requirement would be invalid and the sum 
expended recoverable. 
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H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

Yours truly, 




