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Dear Mr. Hubbard: 

Your letter to H. Thomas Cadell dated June 28, 1996 has been 
forwarded to me for response. 

Your question is whether your client is obligated to pay overtime 
pay to his drivers. Under the facts provided in your letter it 
appears that your client's vehicles are over 10,000 lbs. and are 
described as tank trucks which pump waste from portable toilets and 
deposit that waste at a waste water facility. For purposes of this 
opinion I will assume that the vehicles in question are two-axle 
trucks of between 10,000 and 26,000 lbs. 

Industrial Welfare Commission Order 9-90 provides at Section 3 (H) 
that the overtime provisions: 

. . . are not applicable to employees whose hours of service 
are regulated by (1) the United States Department of 
Transportation Code of Federal Regulations, Title 49, 
Section 395.1 to 395.13, Hours of Service of Drivers, or 
(2) Title 13 of the California Code of Regulations, 
Subchapter 6.5, Section 1200 and following sections, 
regulating hours of drivers. 

Recently our office has had a number of inquiries regarding the 
exemption. In an attempt to provide the appropriate guidance on 
this issue we have found it necessary to issue a memo which 
addresses exemptions created because either the CHP, the PUC, or the 
DOT regulates the hours of service of the drivers of two axle trucks 
of less than 26,000 lbs. 
It appears from the facts you have presented that your client would 
not fall within the Department of Transportation regulations because 
the vehicles do not cross state lines. Therefore, I will address 
the regulations under Title 13 of the California Code of 
Regulations, Subchapter 6.5, Section 1200 et seq. 
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While I agree with your interpretation that by not amending the 
exemption in 1990, the Industrial Welfare Commission intended for 
the exemption to be fully effective as of 1990, I disagree with your 
conclusion that your client's vehicles fall within that exemption. 
The scope of the regulations defined in §1200 indicates that the 
regulations in chapter 6.5 regulate the hours of drivers of l)farm 
labor vehicles 2) vehicles listed in Vehicle Code Sections 34500 and 
34500.1 and 3) limited application to two-axle trucks of 26,000 lbs. 
or less transporting hazardous materials. 

Two-axle trucks are regulated in 4 subsections of §34500 of the 
Vehicle Code. Those subsections include (f) two axle trucks 
connected to a regulated trailer or semitrailer so that the 
combination exceeds 40 feet in length; (g) two-axle trucks 
transporting any hazardous material or towing a trailer transporting 
hazardous material; (k) two-axle trucks with a gross vehicle weight 
of 26,001 or more pounds, and any two-axle truck towing any 
regulated trailer/semitrailer with a gross vehicle weight rating of 
more than 10,000 pounds; and (j) two axle trucks regulated by the 
PUC. This last subsection would include for - hire vehicles such as 
airport shuttle vans whose operators are required to possess 
operating authority. 
Therefore, our Division will enforce the overtime provisions of the 
wage order for all two-axle trucks that are not regulated by the 
Department of Transportation and two-axle trucks of less than 26,000 
lbs. except for those two-axle trucks that: 

1. Transport hazardous material; 
2. Tow a regulated trailer or semitrailer with a combined 

length of 40 feet; 
3. Tow a regulated trailer or semitrailer with a gross vehicle 

weight of 10,000 lbs; 
4. For hire vehicles requiring operating authority from the 

PUC. For hire vehicles are vehicles that transport goods 
or passengers for compensation. Examples are Airport 
shuttles, hotel/motel shuttles, etc. 

5. Farm Labor Vehicles. 
You indicate that your client's vehicles are registered with the PUC 
and the CHP. The operative inquiry is whether the PUC or the CHP 
regulate the hours of service of the drivers. We have contacted 
both agencies and determined that the PUC and CHP regulate the hours 
of service of drivers of vehicles in the above categories only. 
Therefore, it is irrelevant that your client is or has been 
registered with either agency in the past. 
It appears under the facts as presented by you that the exemption 
would not apply to your client's situation. 

1996.07.10 



July 10, 1996 
Page 3 

I hope that you find the above helpful. 
Sincerely, 

Susan A. Dovi 
Attorney for the 
Labor Commissioner 

cc: Mike Meuter, Esq. 
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