
 

STATE OF CALIFORNIA PETE  WILSON, Governor 

DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS 

DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT 
LEGAL SECTION 
455 Golden Gate Avenue, Room 3166 
San Francisco, CA 94102 
(415) 703-4150 

H. THOMAS CADELL, JR., Chief Counsel 
1995.11.01 

November 1, 1995 

William J. Emanuel 
Morgan, Lewis & Bockius 
801 South Grand Ave., 22nd Floor 
Los Angeles, CA 90017-4615 

Re : Meal Period - Bono Enterprises 

Dear Mr. Emanuel: 

The Labor Commissioner has asked me to respond to your letter 
of May 31, 1995, regarding the application of the Bono Enterprises 
rule to situations in the health care industry. We believe that 
your analysis is correct. The language adopted by the Industrial 
Welfare Commission to cover the health care industry (as that term 
is defined) which provides that the term "hours worked" is to have 
the same definition as that term has under the Fair Labor Standards 
Act. 

Unlike the meaning of "hours worked" which is specifically 
defined under the Industrial Welfare Commission Orders, the federal 
courts have chosen to define the term for purposes of the FLSA much 
more restrictively. As you point out, the U.S. Department of 
Labor's regulations (29 C.F.R. § 785.19(b)) provides employers with 
the right to require workers to remain on the employers premises 
during meal periods if the employee is "otherwise completely freed 
from duties during the meal period." 

I hope this adequately addresses the question you raised in 
your letter of May 31, 1995. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

c.c. All Assistant Labor Commissioners 
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William J. Emanuel 
DIAL Direct (213) 612-2550 May 31, 1995 

Victoria Bradshaw 
State Labor Commissioner 
P.O. Box 420603 
San Francisco, California 94102 

Re: Ruling Request - Meal Periods 

Dear Ms. Bradshaw: 
This is a request for a ruling concerning the proper 

interpretation of Section 11 of Wage Order 5-89, pertaining to meal 
periods. The issue is whether an employee in the health care 
industry must be paid for a meal period if the employer requires 
the employee to remain on the employer's premises during that meal 
period. 

Section 11 of the Wage Order states as follows in 
relevant part: 

Unless the employee is relieved of all duty 
during a thirty (30) minute meal period, the 
meal period shall be considered an "on duty" 
meal period and counted as time worked. 
Section 2(H) of the Wage Order states as follows in 

relevant part: 

Within the health care industry, the term 
"hours worked" means the time during which an 
employee is suffered or permitted to work for 
the employer, whether or not required to do 
so, as interpreted in accordance with the 
provisions of the Fair Labor Standards Act. 

(Emphasis addded.) 
The regulations of the Wage-Hour Administrator under the 

Fair Labor Standards Act state in relevant part: 

It is not necessary that an employee be 
permitted to leave the premises if he is 
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otherwise completely freed from duties during 
the meal period. 

29 CFR §785.19(b) 

Bono Enterprises, Inc. v. Bradshaw, 32 C.A. 4th 968 
(1995) , raised this identical question under Order 1-89. In that 
case, the Labor Commissioner took the position that employees must 
be paid for a meal period if they are not allowed to leave the 
employer's premises. The court agreed with the Labor 
Commissioner's interpretation. However, the court pointed out that 
the result would have been different under Order 5-89 because of 
the FLSA standard that was added to Section 2 (K) of that order 
(quoted above). The court observed that: 

IWC Order No. 5-89 proves only that the IWC, 
after hearing and consideration, has decided 
to adopt the federal guidelines with respect 
to workers employed in the housekeeping 
industry. There has been no comparable 
amendment of the regulations applicable to 
workers employed in the manufacturing 
industry. The fact that IWC did not amend the 
language of Order No. 1-89, when it clearly 
could have done so, indicates DLSE's 
interpretation is consistent with IWC 
intent.... 

32 C.A. 4th at 977. 

In view of the foregoing, we submit that under Order 5-89 
an employer in the health care industry is not required to pay 
employees for a meal period, even if they are required to remain on 
the employer's premises, if they are completely freed from duties 
during that period. We would appreciate receiving a ruling from 
you confirming this interpretation. 

Sincerely, 

William J. Emanuel 

WJE/mm 

TOTAL P.04 
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