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Dear Mr. Howell: 
Your letter of November 17th addressed to Mr. Aubry has 

been assigned to this office for response. You ask for an opinion 
from DLSE regarding payment for travel time. 

Your letter quotes from DLSE Interpretive Bulletin No. 
84-6-Rev. (dated February 21, 1984) which was issued by the Labor 
Commissioner in compliance with Labor Code §1198.4. 

You state that your client would like an opinion as to 
whether they are in compliance with state standards by paying 8 
hours at normal wages for days on which employees are "non-working 
passengers on planes or other forms of transportation for 8 or 
more hours." 

You go on to state that: "For employees who normally work 
only 8 hours, the rest of the day would normally consist of 
commuting time, meal periods, and time away from work." 

The Interpretive Bulletin which was issued by then Labor 
Commissioner C. Robert Simpson, Jr., and which you rely upon in 
reaching your conclusions, states, in pertinent part: 

"In the absence of a collective bargaining agreement 
covering pay for travel time, the Industrial Welfare 
Commission Orders require that time spent traveling 
during either regular working hours or in addition to 
regular working hours, if such travel is done pursuant to 
the employer's instructions, is considered work time. 
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This means that extended travel time is considered hours 
worked even though no productive work is performed. it 
should also be noted that an employer in the absence of a 
collective bargaining agreement covering pay for travel 
time may establish a different rate of pay for travel 
beyond the normal work day, but not less than the minimum 
wage." 
In view of this rather explicit language, it is hot clear 

how you can conclude that “because 'an employer is not required to 
pay for that portion of travel time that would occur during meal 
periods or periods for recreational purposes, including time for 
sleeping and relaxation' an employer should not be obligated to 
pay for more than 8 hours - assuming no work is being performed 
while the employee is a passenger." 

It is likely that you are placing undue reliance on the 
federal regulations which provide that one need not be paid for 
time outside of the "regular working hours" when no actual work is 
being performed. This interpretation of the Fair Labor Standards 
Act is obviously the result of the definition of "hours worked" 
under the FLSA which the U.S. Supreme Court set out in the 1944 
case of Tennessee Coal Iron & Railroad Co. v. Muscoda Local No. 
12, 321 U.S. 590. The High Court in that case held that Employees 
subject to the Act must be paid for all time spent "in physical or 
mental exertion (whether burdensome or not) controlled or required 
by the employer and pursued necessarily and primarily for the 
benefit of the employer or his business." 

The federal rule you quote simply reflects the fact that 
as a passenger one is not involved in "physical or mental exer-  
tion" and, pursuant to the above definition, need not be 
compensated under the federal law. 

Unlike the FLSA, the Industrial Welfare Commission Orders 
specifically define the term "hours worked"1 as follows: 

"'Hours worked' means the time during which an employee 
is subject to the control of an employer, and includes 
all the time the employee is suffered or permitted to 
work, whether or not required to do so." C.C.R. 
§1101'0 (2) (G) (Emphasis added) 

1/ It should be noted that there is no clear definition of "Hours 
Worked" in the Fair Labor Standards Act. The Act does refer to 
"hours worked" in regard to certain specified activities such 
as "changing clothes" and "washing" when the employment is 
covered by a collective bargaining agreement; but there is no 
definition of the term in general. 
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As you can see, the definition of the term "hours worked" 
under the IWC Orders necessarily results in an enforcement policy 
different from that used by the U.S. Department of Labor under the 
FLSA. Thus, in California, since the travel is at the direction of 
the employer, the employee is obviously subject to the control of 
the employer during the travel time. Therefore, except for the 
specific periods referred to in the Interpretive Bulletin, all 
hours spent in travel must be compensated.. 

I hope this adequately addresses the issues raised in 
your letter. If you have any questions you may wish to contact 
one of the Division's thirty-two District offices throughout the 
State of California. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

c.c. James H. Curry 
Simon Reyes 




