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Dear Mr. Simmons: 

I have been asked to respond to your letter of August 
8, 1988, to former Chief Deputy Labor Commissioner, Albert J. 
Reyff, requesting a response to your letter of April 5, 1988, 
regarding "Overtime Exemption for Commissioned Employees Under 
Wage Order 4-80". 

Let me first point out that your description of the 
letters dated July 26, 1984, and October 6, 1986, which you 
received in answer to inquiries you made as "rulings" is not 
quite accurate. While I know that the term "ruling" has been 
used rather loosely, in refering to these types of letters, these 
were not "rulings", but informational opinion letters which 
certainly have no binding effect on the courts. There is no 
provision in the law which would allow the Division to issue 
"rulings". However, in furtherance of the mandate of the Legis-  
lature contained in Labor Code §94, the Division has histori-  
cally attempted to respond to inquiries, whether written or 
verbal, with "all needed information". 

I have reviewed your letter of April 5, 1988, wherein 
you describe your clients' compensation system as a "flat 
percentage commission on each procedure that they perform." 
While you do not describe the "procedure" I assume that it does 
not entail sales, but rather, performance of a service. 

As you can imagine, issuance of the decision in Keyes 
Motors, Inc. v. DLSE (1987) 197 Cal.App.3d 557,. has resulted in 
a review of existing opinion letters and policy guidelines to 
insure that they are consistent with Keyes Motors and, accord-  
ingly, I must inform you that your client should no longer be 
guided by the 1984 and 1986 opinion letters. 
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As you correctly point out, the recent case of Keyes 
Motors, Inc. v. DLSE upheld a determination by the Division that 
automobile mechanics were not commissioned employees. Further, 
you are correct when you state that the Division cited and 
relied upon the interpretation of the word "commissions" found 
in Labor Code §204.1. However, I find your assertion that the 
definition of commissions found in § 204.1 is "exclusively for 
purposes of the automobile industry" to be erroneous. 

Neither the Division nor the Court proposed limiting 
the application of the definition of the word "commissions" 
found in Labor Code §204.1 to the "automobile industry." The 
Court, as a matter of fact, cited the definition contained in 
Webster's Third New International Dictionary which Keyes relied 
upon which defines "commissions" as "a percentage of the money 
received in a transaction." The Court then asked how Keyes' me-  
chanics were engaged in "transactions" by repairing automobile's? 
Clearly, the Court reached the determination that performing a 
"procedure" such as repairing an automobile or performing a 
dialysis procedure were not "transactions" and would not meet 
the dictionary definition, let alone the only available Labor 
Code definition, of "commissions". 

Let me specifically address the appropriateness of 
calling the wages paid to your clients' nurses "commissions". 
You state in your letter of September 23, 1986, that "the 
company has entered into an agreement with its employees to pay 
them a fixed percentage of the fee the company charges the 
hospital for the [dialysis] procedure." The letter goes on to 
state that your client wished to implement a new procedure which 
would provide that each employee was to share in the total fees 
received by the company for dialysis procedures in proportion to 
the percentage of the company's charges which were attributable 
to their efforts. 

The compensation system you describe in your letter as 
outlined above is not a commission wage. As you will note, Labor 
Code §200 defines wages as all amounts for labor performed "by 
the standard of time, task, piece, commission basis, or other 
method of calculation." The Legislature recognized that there is 
a difference between wages based on "task" or "piece" and that 
based upon "commission". Under the method you describe, the 
standard used to ascertain the wages due is either based upon 
"task"; much like a "piece" rate. For each dialysis procedure 
(task) completed, the employee is entitled to a twenty-five 
percent share in the total amount of money received by the 
employer. 
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The same system is used to compensate many different 
types of workers. For every operation of a particular type, the 
employee is entitled to recover so much money. The only change 
you have added to the typical compensation system based upon the 
task performed is that the nurse can not know at the time of 
performing a dialysis procedure what they are being paid for 
that procedure. One has to wait until the end of the pay period 
to find out what the total charges made by the employer were 
during the pay period to determine what each of the procedures 
performed during that pay period will be. Nonetheless, the rate 
is based on the number of procedures performed by the indi-  
vidual; not on the number of procedures which the nurse sold. 

A logical extension of the program set out in your 
letter of September 23, 1986, could be used to deprive many 
employees of the protections offered by the overtime require-  
ments contained in the IWC Orders simply by denominating the 
remuneration a commission because it is based upon a percentage 
of the amount charged by the employer. 

Though your letter of April 5, 1988, attempts to distin-  
guish the facts in the Keyes Motors case from the facts set out 
in your letter of September 23, 1986, I don't really believe you 
can make a distinction. As the Court in Keyes held, one must be 
involved in "sales" in order for the compensation scheme to be 
deemed to constitute "commission wages". Put simply, the nurse 
performs labor, not sales. 

In view of the fact that this specific issue was raised 
and answered in the Keyes Motors case, the Division could not do 
as you request in your letter of April 5, 1988, and confirm the 
opinion contained in the previous letters which were both 
written before the Keyes Motor decision. The Keyes Motor Court, 
we believe, has definitively ruled on the subject so as to 
preclude any extension of "commission wages" beyond those 
received for sales. 

There is one other matter that I should touch on. Your 
previous letters and the responses all assumed that Order 4-80 
was the appropriate Order instead of Order 5-80. While there is 
certainly a great deal of ambiguity and confusion between the 
definitional sections in the two Orders, I wonder if that confu­
sion has been alleviated by the language contained in Order 
5-80, Section 3(K) adopted pursuant to the petition filed by the 
California Hospital Association. As you know, the special sched-  
ules are available under 3(K) to any: 

"...employer engaged in the operation of a licensed 
hospital or providing personnel for the operation of a 
licensed hospital." 

’
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It would seem that this clarifying definitional 
language evidences the IWC’s intent to cover a service provider 
such as your client under Order 5-80. However, since we do not 
know all the facts about your client we cannot provide a more 
definitive opinion. In any case, such a determination is not 
that important because of the Keyes Motors decision which 
precludes your clients from taking advantage of the special 
overtime rates for commissioned employees who are not directly 
engaged in sales. 

If you have any further questions, please feel free to 
contact the undersigned. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR.  
Chief Counsel 

c.c. Lloyd W. Aubry, Jr. 
Albert J. Reyff 

KARLA YATES 




