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Re: Meal And Beet Period Requirements (328-329) 

Dear Mr. Singer: 

Anne Stevason, Chief Counsel of the Division, has asked me to  
respond on behalf of the Division of Labor Standards Enforcement to  
the two letters you- wrote on April 23, 2003, regarding the above- 
referenced subject. 

In the first letter, you ask whether, in the opinion of the  
Division of Labor Standards Enforcement, the compensation regained  
by Labor Code §,226.7 to be paid to employees who are not provided  
with meal and/or rest periods is a wage or a penalty? In the view  
of the DLSE, the premium required by Labor Code § 226.7 is' just  
that, a premium wage, not a penalty. 

The statute (Section 226.7) simply requires a premium, in the  
event an employer fails to provide an employee a meal or rest  
period: The "employer shall pay the employee one additional hour of  
pay at the employee's regular rate of compensation".

!l -

Unlike the provisions of, for instance, Labor Code §§203,  
203.1 or 203.5 which provide for wages to "continue as a penalty". 
Labor Code § 226.7 simply requires the additional hour of pay as a  
premium for working under the circumstances. There is no mention  
of a ''"penalty" aspect of the requirement. It should also be noted  
that Section 203 actually provides that the action to recover the  
penalty is subject to the same statute of limitations as the action  
for the wages from which the penalties arise. Obviously, the  
Legislature was aware of the fact that the statute of limitations  
on actions to recover penalties would be limited to the one-year  
period provided in Code of Civil Procedure § 340 (a). 

We, too, are aware of the use of the word "'penalty" in the IWC  
Statement As To The Basis concerning Wage Order 16. As you point  
out, that is the only use of the word in any of the Commission's  
discussions. 
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Actually, use of the word penalty to describe a premium  
required to be paid by an employer is not unusual but such usage  
does not inply that the premium is subject to the restrictive rules  
contained in C,.C.P. § 320(a). In the case of Industrial Welfare  
Commission v Superior Court (1980)27- Cal,3d 690, for example, the  
California Supreme Court notes that in the Statement adopted by the  
Commission concerning the 1980 Orders the IWC stated:

"'The Commission relies on the »position of a premium or  
penalty pay for overtime work to regulate maximum hours  
consistent with the health and welfare of  employees 
covered by this order," Id. at 713. (Emphasis added) ' 

■ Again, in the case of Skyline Homes v. Department of Industrial.  
delations (1985) 165 Cal.App,3d 239; 211 Cal.Rptr, 792; 166  
Cal.App.3d 232 (c); disapproved on other grounds in Tidewater Marine  
Western, Inc, v, Bradshaw (1996) 14 Cal, 4 th 557, 573, 59 
Cal,®ptr,2d 186, 927 P.2d 296), the court noted: 

"Amicus argues that the purpose and intent of federal and  
state law is to spread work more evenly throughout the  
work force by discouraging employers from requiring more  
than 40 hours work and to compensate employees for the  
strain of working long hours, and that the fluctuating  
workweek comports with this purpose. This argument  
ignores the fact that in California overtime wages are  
also recognized as imposing a premium or penalty on an 
employer for using overtime labor, and that this penalty  
applies to excessive hours in the workday as well as in 
the workweek," 'Id., at 249 (Emphasis added).

" 
 

It could hardly be argued that the overtime wages which the  
IWC and the California courts refer to as " a premium or penalty on  
an employer" would be considered a "penalty" subject to the re-  
stricted statute of limitations of C.C.P. § 340(a) , It is simply  
a way of describing the effect of a premium wage requirement. Like  
the premium time and one-half and double time imposed on employers  
who work employees more than the standard hours in a day which the  
IWC has found to be healthful, the provisions of Labor Code § 226,7  
imposes a premium requirement upon the employer who finds it  
necessary to production goals to deny an employee the required rest  
period or duty-free meal periods. Requiring such a premium  
encourages employers to provide the meal and rest periods which the  
IWC has found necessary. 

Applying the common rules of statutory construction, the  
nature of the statute would require that, as with all "remedial  
legislation" it '"is to be liberally construed to accomplish its  
evident purpose", (Brown w. Smith (1997)55 Cal.App. 4th 767, 778)  
The evident purpose of Labor Code § 226,7 is to insure that  
employees who are inconvenienced by the denial of rest periods and  
meal periods are properly compensated. 



In your, second letter of April 23rd, you ask better an  
employer is responsible for Labor Code § 226.7 premium when the  
employer has a policy that rest periods are permitted but, as a  
practical matter, employees are not able to be relieved of duties  
and end up not getting their rest periods. 

You provide the following example:

private corporation provides detention officers for a  
detention facility housing over 1,000 detainees. For  
each shift, there are approximately 30 or more detention  
officers performing various functions around the  
facility- The employer advises the employees that they  
are authorized and permitted to take two paid ten-minute  
rest periods per eight-hour shift. In order to take a  
rest period, officers must radio their supervisor and be  
’"relieved" at their station by another officer. ¶As a  
practical matter, the officers are consistently unable to  
take their rest periods because the supervisors do not  
provide relief officers to take over their duties. The  
officers are told they must check back later, but when .  
they do, the supervisor does not permit the rest period." 

In your letter, you contend that the officers believe that the  
failure to have sufficient reserves to allow relief is the result  
of under staffing.

This, of course, raises a factual determination; but at the  
same time, the trier of fact can rely upon certain presumptions and  
assumptions. The employer not only has the duty to allow the rest  
periods, but also has an affirmative duty hot to interfere in the  
employee's ability to take the rest periods free of duty1. Simply  
repeating a mantra to the effect that “all employees are authorized  
to take rest periods*, while at the same time placing obstacles in  
the path of employees who attempt to take the rest period, does not  
comply with the IWC Orders. The California Supreme Court was faced  
with a similar (though unrelated) situation in the case of Ramirez  
v. Yosemite Boater Company, Inc. (1999) 20 Cal-4th 785,when it  
discussed the question of whether an exemption was available to 
outside salespersons. The issue involved whether the salesperson
actually spent more than fifty percent of his or her time engaged  
in sales. In that case, our Supreme Court stated: 

 
  

"The logic inherent in the IWC quantitative definition  
of outside salesperson dictates that neither alternative 

1Rest periods are "paid time" and while the Orders respire that the  
employee he relieved of his or her duties during the ten-minute '"net" period, the  
time is still counted, as '"hours worked". Thus, the employer may place certain  
restrictions on the employee (for instance, not allow the employee to leave the  
employer's premises) during this period. 



would be wholly satisfactory. On the one hand, if hours  
worked on sales were determined through an employer’s job  
description, then the employer could make an employee  
exempt from overtime laws solely by fashioning an  
idealized job description that had little basis in 
reality. On the other hand, an employee who is supposed  
to foe engaged in sales activities during most of his
working hours and falls below the 50 percent mark due to  
his own substandard performance should not thereby be
able to evade a valid exemption. A trial court, in  
determining whether the employee is an outside 
salesperson, mast steer clear of these two pitfalls by  
inquiring into the realistic requirements of the job. In  
so doing, the court should consider, first and foremost,  
how the employee actually spends his or her time. But the  
trial court should also consider whether the employee’s 
practice diverges from the employer’s realistic  
expectations, whether there was "any concrete expression  
of employer displeasure over an employee’s substandard  
performance, and whether these expressions were  
themselves realistic given the actual overall require-  
ments of the job." Id. at 802. (Emphasis added)

 
 

   

To extrapolate this lesson by the Supreme Court to the  
situation you describe, it appears obvious that the reasonable  
expectations of the employer must be considered and then the issue  
must be whether there was any “concrete expression of employee  
displeasure" over the fact that rest periods were not “reasonably"  
available. The employer may not hide his head in the sand, nor may  
the employee fail to convey to the employer that he or she cannot  
reasonably meet the expectation of the employer that rest periods  
are available given “the actual overall requirements of the job". 

We hope this adequately addresses the issues you raised in  
your letters. Thank you for your continued interest in California  
labor law.

Yours truly, 

- 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Attorney for the Labor Commissioner 

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner 
Sam Rodriguez, Chief Deputy Labor Commissioner 
Anne Stevason, Chief Counsel  
Assistant Labor Commissioners
Regional Managers 

 




